Hoe mogen we je helpen?
We zijn voor je bereikbaar via:
Westerkaai 78-80
8281 BH Genemuiden
Handelskade 7
8064 DV Zwartsluis
038-3859393 info@boudesteyn.nl 06-82932179

Onze openingstijden zijn:
 Genemuiden: Ma/vr: 08.30 - 17.00 uur
 Zwartsluis: Ma/vr: 09:00 – 17.00 uur

Rookmelders verplicht vanaf 1 juli. Deze dingen moet je weten.

Ernstig letsel of enorme schade door brand voorkomen? Dan is een rookmelder een handig, zo niet noodzakelijk hulpmiddel. Nog één week en dan is het verplicht om één of meerdere rookmelders in huis te hebben. Lees hier alles wat je moet weten over deze nieuwe verplichting.

Waar moet je de rookmelders precies ophangen?
In principe moet er op iedere etage en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt een rookmelder worden geplaatst. Ook als je in een huurhuis woont. Op een zolder of in een kelder waar niet wordt gewoond, geldt deze verplichting niet. In kamerwoningen zoals in studentenhuizen is in iedere kamer een rookmelder verplicht. Deze verplichting per 1 juli is er gekomen door een aanpassing van het Bouwbesluit. Daarin staan alle voorschriften waaraan een veilige woning moet voldoen.

Verhuurder aan zet
In de eerste plaats is de verhuurder verantwoordelijk voor het plaatsen van rookmelders. Het is op grond van het Bouwbesluit echter ook mogelijk dat ‘een huurder of gebruiker’ verantwoordelijk is. De wetgever heeft hierover opgemerkt dat de huurder kan worden aangesproken op 'het vervangen van de batterijen van een rookmelder'.

Geen rookmelder, niet verzekerd?
Voldoe je niet aan bovenstaande verplichtingen vanaf 1 juli en ontstaat er brand in jouw woning? Dan heeft dit vooralsnog geen invloed op de dekking van jouw inboedel- en/of woonhuisverzekering. Houd er wel rekening mee dat er in de verzekeringspolissen zoals de opstalverzekering (brandverzekering) altijd clausules staan over “nalatigheid” en “deugdelijk onderhoud”. Het valt te beargumenteren dat het hebben van goed werkende rookmelders onder jouw verplichting als woningeigenaar valt, en dat je zonder rookmelders dus nalatig bent. Deze beargumentatie wordt versterkt zodra de nieuwe regelgeving ingaat. Op dat moment kan de verzekeraar zich erop beroepen dat jij niet aan de wettelijke verplichtingen voldoet, en dus niet/verminderd in aanmerking komt voor schadevergoeding bij brandschade of rookschade.

Daarbij benadrukken wij graag het belang van rookmelders: ze alarmeren jou op tijd bij brand zodat je snel de woning kunt verlaten en de brandweer kunt bellen. Goed werkende rookmelders maken jouw huis dus nóg veiliger voor jezelf, je gezin of je mede-bewoners. Kortom: zorg ervoor dat je op tijd de rookmelders aanschaft voor je eigen (brand)veiligheid én zodat je voldoet aan de nieuwe regelgeving per 1 juli.

 


Bovenstaand nieuwsbericht is gepubliceerd op 24-06-2022. Dit bericht is met veel zorg en aandacht samengesteld. Desondanks kunnen wij niet volledig instaan voor de correctheid, volledigheid of actualiteit van de informatie.
Maak een afspraak met ons om de meest recente informatie te ontvangen.


Hypotheekrente al vanaf: (Bekijk hier alle rentes)
meer informatie
Hypotheek oversluiten. Wat levert dat op?
meer informatie
Wat gaat de hypotheekrente doen? Stijgen of dalen?
meer informatie